söndag 7 mars 2010

# 66 Busters öron / Maria Ernestam

Den här boken fick jag av min goda vän M när jag fyllde år. En bok som berörde medan jag läste den men som inte nämnvärt analyserats på djupet efteråt som många av böckerna i den här bloggen. Den rör komplicerade relationer mellan mor och dotter, visar att allt kanske inte är som det ser ut på ytan vilket får mig att undra hur mycket man vet om varandra, människor man möter som man tror att man känner. Alla bär vi på hemligheter som vi inte låtit någon få veta. Kanske vet jag inte ens själv om vilka som är mina hemligheter? Jag satt i alla fall klistrad framför boken fram till sista pärm vilket är ett gott betyg.

Varför jag kom att tänka på den nu var för att vi byggt om vår bokhylla. Jag vet att det enligt Trendethonography (http://www.trendethnography.com/) är vääääldigt 2009 att ha som bokhylla i vardagsrummet, men oavsett så tycker jag det är snyggt och är sjukt nöjd med hur resultatet blev. I vilket fall som helst så ordnade vi om våra böcker så att de står i kategorier, precis som i ett bibliotek. Skönlitterärt, mysiga böcker, kursböcker, träningsböcker, fiskarböcker, pocket, småböcker & inredningsböcker. Skitbra system för att veta vart man ska börja leta efter en bok. I detta ordnande så såg jag den här boken och kom på att det skulle bli dagens tips. Lång utläggning för lite information.

Titel: Busters öron
Författare: Maria Ernestam
ISBN: 9137129414

lördag 6 mars 2010

# 65 Rimlexikon / Göran Walter & Claes Gustavsson

Julen är som ni läste i ett tidigare inlägg en stor grej i vår familj. Ja kanske i er familj också. Men vi har en dag som är större än den 24 december, nämligen den 23. Dagen då alla rim ska fixas och lackas på paketen. När hemlighetsmakeriet är som störst och alla sitter och håller för handen för det som skrivs och undrar vem som kommer i trappan. Den dagen är mer helig än den 24 för oss.

Alla har nerverna på utsidan och är lite irriterade på var och varannan person för att det är så jäkla spännande. Fram till jag träffade H hade vi inga hjälpmedel mer än alfabetet: man hade ett ord man ville rimma på och satt sen och rimmade sig igenom från a till ö. När så H kom med i spelet blev det lite annat. Han började rimma på svåra ord och med meningar som ingen kunde lösa. Året efter tog vi med den här boken som sedan har varit vår ständiga följeslagare i kampen om årets bästa rim. Och det är inte fusk eftersom nästan alla (utom pappa o mamma) använder sig av boken för att hitta de klurigaste orden!

Titel: Rimlexikon
Författare: Göran Walter & Claes Gustafsson
ISBN: 9100578878

fredag 5 mars 2010

# 64 Sälj dig själv och ta betalt / Ulla-Lisa Thordén

Den här boken borde alla frilansare ha. Ulla-Lisa ger konkreta tips och råd och är ett allmänt bollplank som många frilansare eller egna företagare behöver. Det spelar liksom inte någon roll om du kommit på värsta grejen som alla undrar hur man någonsin klarat sig utan (Internet exempelvis) om du inte kan sälja in det. Själv är jag i lärandeprocessen, jag tycker verkligen att det är roligt att sälja och kan hitta argument - till andras produkter och tjänster. Att prissätta mig själv däremot tycker jag är svårt och finner därmed mycket nytta med den här boken.

Hur boken kom till min bokhylla? Jag hittade den hos mamma och frågade om jag fick den och det fick jag. Så hem och leta hos era föräldrar - kanske har de böcker ni önskar ni hade. Fråga om de verkligen har större nytta av den än vad ni har...

Titel: Sälj dig själv och ta betalt
Författare: Ulla-Lisa Thordén
ISBN:978-91-47-09453-0

torsdag 4 mars 2010

# 63 Generation Y spelar teater / Thor Rutgersson

I fredags var jag på min allra första bokreleasefest. Det var en fantastiskt härlig stämning med livemusik och diktläsning, snacks och vin och framför allt var där härliga människor.

Alla hade kommit dit av anledningen att Thor Rutgersson äntligen är klar med sin bok "Generation Y spelar teater" som handlar om generationen född på 80-talet. Överallt pratas det om denna generation, hur den är, hur den beter sig, varför etc etc. Det pratas många gånger över huvudet på dessa människor, som att de inte kan prata själva. Och det är ju klart, de är ju curlade så de kanske inte har lärt sig? Eller...

Den här boken är både en bok och en pjäs i ett vilket gör det hela till en intressant läsning. Man får följa karaktärerna "när de försöker sätta upp en teaterpjäs om någonting de själva inte riktigt förstår - någonting om samhället, det kollektiva, det individuella och längtan efter ett sammanhang. Det blir till en samling dialoger och monologer om sådant man pratar om varje dag - och sådant man nästan aldrig vågar prata om utan bara tänker på när man ligger ensam i sin säng och inte kan somna." (http://www.litenupplaga.se/detail.php?id=552).

Delar av pjäsen kommer att sättas upp av Get to know us Sweden, tankesmedjan för smidiga generationsväxlingar, www.gtkus.se och förhoppningsvis får den här boken lika stor uppmärksamhet som Gustaf Fridolins bok som kom ut för något år sedan...

Titel: Generation Y spelar teater
Författare: Thor Rutgersson
ISBN: 978-91-978680-0-6

onsdag 3 mars 2010

# 62 En julsaga / Charles Dickens

Julafton nu skiljer sig såklart från julafton då, såklart. Några traditioner finns dock kvar och i det här inlägget berörs en av dessa. Nämligen stunden framför brasan med de tre barnen, aktiva i uppläsningen av Charles Dickens ”En julberättelse”(som vår bok heter). Stunden när mamma fortfarande läser ur boken på julaftons morgon är helig och jag undrar om vi någonsin kommer att kunna bryta den traditionen. För några år sedan fick vi alla tre barn den här boken just på CD-skiva. Dock är det så att det är så fast rotat att boken bara får avnjutas på julafton att jag inte lyssnat på den en enda gång... Första gången lär nog bli den julaftonsmorgon vi inte firar hemma hos mamma och pappa. Jag rekomenderar den för att den är en väldigt fin berättelse, oavsett om det är ens mamma som läser eller någon annan (gissar jag). Den har filmatiserats ett antal gånger, där jag bara sett mupparnas version.

Från Wikipedia ” Berättelsen handlar om gamle Ebenezer Scrooge som bor ensam i ett stort dystert hus, en gång ägt av hans nu döde kompanjon Jacob Marley. Han är en sur, snål och vresig man som driver en lånefirma med hjälp av bokhållaren Bob Cratchit.
En kväll får han besök av Marleys vålnad, som kommer för att varna honom. Om Scrooge inte ändrar sin giriga livsstil kommer han i livet efter detta få bära tunga kedjor i all evighet, precis som hans avlidne kollega. Marley varnar också honom om han kommer hemsökas av tre andar och leda honom genom natten mellan julafton och juldagen.”

Titel: En Julsaga
Författare: Charles Dickens
ISBN: 91-97593-206

tisdag 2 mars 2010

# 61 Effektiv visuell kommunikation / Bo Bergström

En klassiker i reklamvärlden, både bland studenter och bland yrkesverksamma. Boken har legat i min bokhylla sedan tredje året i Piteå då jag ägnade 40 veckor åt att plugga grafisk formgivning och tillämpning av det samma. Då och då tar jag fram den för att läsa och förundras och för att tycka att vissa grejer är så simpla att jag blir arg för att det är så lätt. Eller det kanske är det lätta som är det svåra?

I alla fall är denna bok för visuella människor vad trädgårdsböcker är för trädgårdsintresserade människor. Jag tycker att den hör hemma i varje kreatörs/projektledares bokhylla!

Titel: Effektiv visuell kommunikation
Författare: Bo Bergström
ISBN: 91-7203-681-8

måndag 1 mars 2010

# 60 Litet utrymme mycket plats / Terence Conran

I dessa dagar med bostadsbrist i varje liten stad i Sverige passar jag på att tipsa om en compact living-bok. Tänker främst på att jag skulle vilja se de nya husen vid bangården i Göteborg - ryktet säger att det är sjukt kompakta lägenheter som byggs där med fokus på funktionalitet.

Jag har bott i allt från 250 kvm stora hus till 22kvm små lägenheter, för att inte tala om 4 kvm som inneboende- inte samtidigt såklart, men i olika tidsperioder i mitt liv. Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag har flyttat, helt i linje med många andra i min ålder.

Den här boken är ett helt underbart exempel på hur man inte får låta sig nedslås av den lilla ytan ens boende har. Det går att maximera den ändå. Just nu bor vi på 70 kvm och jag fantiserar både om att bo jättestort men funderar också på hur det skulle vara att ha två små och sedan större barn boendes här. Antagligen inte lika tyst och fridfullt som nu. Men säkert lika stökigt!

Boken visar både bilder och planritningar över de kvadratmeter som finns att nyttja. Ni som läst tidigare inlägg vet att jag älskar kartor, och planritningar är lite som kartor. Man kan liksom föreställa sig hur man själv skulle utnyttjat ytan. Be därför din bovärd eller förening om en planritning nästa gång du funderar på att göra om, låna eller köp exempelvis den här boken och börja skissa.

Så länge du inte är fast i konventionella lösningar borde du klara av det här fint. Jag tillägnar faktiskt det här inlägget mina goda vänner F&D som under nästan tre års tid klämt in sig i en pytteliten lägenhet, kanske 38 kvm om ens så mycket! Helt fantastiskt!

Titel: Litet utrymme mycket plats
Författare: Terence Conran
ISBN:91-77-11-234-2

söndag 28 februari 2010

# 59 Unga kvinnor / Louisa May Alcott

Den här boken har jag tänkt på att tipsa om ett tag. Den fick jag i julklapp i mitten på 1990-talet av min pappa. Boken är skriven 1868 och skildrar livet för familjen March och framför allt de fyra döttrarna Meg, Jo, Amy och Beth. Varför jag kom att tänka på den nu var för att jag tittade på filmen Marie-Antoinette igår och blev påmind om de svepande kjolarna som jag fantiserade om när jag var liten.

Nu kan man säga att den här boken är så långt ifrån Marie-Antoinettes liv som bara möjligt går, familjen är fattig och det mesta är ganska besvärligt. Det som håller ihop är ändå systrarnas kärlek till varandra.

Jag ska läsa om boken nu i vuxen ålder så snart jag varit hemma hos mamma och pappa och hämtat den. Jag kommer i alla fall ihåg att jag gillade boken skarpt och blev helt tagen i de där långa klänningarna och deras liv. Jag hade givit vad som helst för att istället vara född på 1800-talet... Gillar du Jane Austeen och hennes Stolthet och Fördom gillar du den här!

Titel: Unga kvinnor
Författare: Louisa May Alcott
ISBN: 91-7102-187-6

lördag 27 februari 2010

# 58 Istället för vykort / Johan Johansson

Den här boken har jag själv inte läst. Däremot har min sambo H läst den flera gånger och kan inte nog få mig att förstå hur bra den är. Det är tack vare H som jag ändå kan tipsa om den eftersom han i princip citerat hela boken så att jag inte behövt läsa den.

Johan Johansson är en svensk rock/vis-artist med en lång karriär. Han har rest mycket och länge och befinner sig oftast ifrån sin familj. Han gillar inte vykort för att han själv inte orkar läsa de han får och eftersom han är vänsterhänt smetar han ut bläcket på de han skriver. Vad han istället gjort är att skriva om sina upplevelser utomlands i sin egen gästbok på sin hemsida. Det är ofta ett sarkastiskt språk med märkliga observationer. Det är dessa nedtecknade krumelurer som blev en bok.

Jag ska verkligen läsa den. Men inte när någon säger "Du måste läsa den här boken, den är så sjukt rolig". Då får jag lite avsmak även om den säkert är jättebra. Och jag måste erkänna att den verkar sjukt rolig.

Titel: Istället för vykort
Författare: Johan Johansson
ISBN: 9-1975-849-40

fredag 26 februari 2010

# 57 Bonniers världsatlas / Johanna Möller

Nu kom det visst ett "uppslagsverk" direkt efter ett annat, men det är för att jag är sjuk och inte orkat läsa någon ny bok att tipsa om. Hemma hos mig har det alltid funnits uppslagsverk och atlas varför det vid tveksamheter om ett tings eller plats vara eller icke vara lätt kunnat redas ut.

Jag är en kartoman. Jag måste ha en analog karta med mig. Nu vet jag att det finns fina "apps" till sånna här fina telefoner. Men jag har inte en sån fin telefon utan går fortfarande omkring med mina kartor. Kartor som tejpats både en och två gånger. Den här boken är dock fortfarande intakt.

Om man inte använder sig av kartor så mycket kan man hitta på andra saker med en kartbok. Exempelvis hitta roliga namn på städer och länder som man kan göra fyndiga vitsar kring av typen "Vart hittar man billiga kor?" - i Ko-rea! Med hjälp av en kartbok kan man hitta många fler och sånna som inte någon har hört förut.

Titel: Bonniers världsatlas
Författare: Johanna Möller
ISBN: 9-1005-8131-3

torsdag 25 februari 2010

# 56 Nordstedts svenska ordbok - en ordbok för alla

Okej jag vet att jag är lite analog. Men det spelar ingen roll hur bra jag tycker att Wikipedia eller för att nämna Google sökmotor är - lite går upp mot att få slå upp ett ord i ordlistan och kanske hitta fler roliga ord än det man tänkt att först kolla upp.

Extra bra är det när man letar efter bra företagsnamn - då bläddrar man jättefort och sätter ner fingret på ett ord och så håller man på till man hittar något man gillar. Jag gjorde så en gång när jag letade namn till en blogg och fingret stannade på ordet "epigon" som betyder "efterföljande" och det var precis så jag kände mig när jag startade min första blogg - som en efterföljare :-)

Ordboken innehåller 70000 ord och fraser och är en ovärderlig hjälp när man spelar Scrabble - som att kolla upp om Strixtax (en tax som produktionsbolaget Strix har med i sina program!) verkligen finns eller om det är ett påhittat ord för att sno åt sig två x3-poängsrutor...

Titel: Nordstedts svenska ordbok - en ordbok för alla
ISBN: 91-7227-369-0

onsdag 24 februari 2010

# 55 Nalle Puh - samlade berättelser och verser / A.A Milne

När vi var små var dagens höjdpunkt på kvällen när bissingarna var borstade och pyjamasen på. Min bror och jag kröp upp vid varsin sida av mamma i soffan och så började hon läsa.

Föga förvånad läser jag dagens artikel: http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article6662640.ab och konstaterar att jo, jag är nog lite smartare ändå :-) Oavsett vilket så är den här boken helt fantastisk. Vi hade en period i Piteå då vi läste högt ur boken, ungefär ett kapitel varje kväll. Det är ett mysigt sätt att avsluta dagen som vi tyvärr inte återupptog när vi flyttade till Göteborg. Vi har ungefär halva boken kvar av Nalle Puhs och hans vänners äventyr.

Jag funderar på om vi, när allt omfixningskaos här hemma är över, ska ta upp vår mysiga kvällsrutin igen... Annars uppmuntrar jag er att instifta en högläsningsstund där hemma!

Titel: Nalle Puh - samlade berättelser och verser
Författare: A.A Milne
ISBN: 91-638-3534-7


tisdag 23 februari 2010

# 54 Relationsakuten / Phillip C. McGraw

Vem har inte sett Dr. Phil i rutan? Nu går det kanske inte längre, men när jag pluggade i Växjö var det lagom att slå på det vid lunchtid och sen följa hysteriska par som trodde att det gick att bygga ett långvarit förhållande genom att ljuga för varandra...

När H och jag flyttade ihop och även flyttade till Piteå fick vi den här boken av min storebror och hans dåvarande sambo (nu fru). De tänkte att vi skulle behöva den eftersom vi inte bott ihop innan.

Nu sex år senare när jag tar fram boken igen ser jag att den knappt är öppnad - jag vet att jag bläddrat i den men känt att "Nä, jag behöver inte det här". Det är klart att ett förhållande som närmar sig åtta år har haft sina uppgångar och nedgångar, men uppenbarligen aldrig så djupa så att vi behövt ta råd från Dr. Phil. Det verkar som att vi rett ut det på egen hand.

Varför tipsar jag då om boken? Jo för att jag tror att den kan vara lite fiffig att läsa i förebyggande syfte och även för att förstå kompisar, kollegor, familjemedlemmar -den heter ju Relationsakuten och kan därmed vara nyttig i alla slags relationer, gissar jag. Nån gång ska jag läsa den och inte bara bläddra sporadiskt som hittills. Det är ju en självhjälpsbok, något som verkligen dominerat 00-talet och frågan är om jag är "ute" som (om jag läser den) läser den på 10-talet?

Nåväl. Den är säkert jättebra!

Titel: Relationsakuten
Författare: Phillip C. McGraw
ISBN: 91-7263-524-5

måndag 22 februari 2010

# 53 I trygghetsnarkomanens land - Sverige och det nationella paniksyndromet / David Eberhard

Jag har inte läst hela den här boken. Jag tror jag läste halva och sen kände jag att den upprepade sig. Men fram till dess driver författaren intressanta teser och bygger upp dem väl. Han menar att vi bara blir räddare och räddare för världen ju mer skydd och lagar vi får. När vi aldrig utsätts för verklig fara vet vi inte heller hur den ska hanteras.

Han menar på ett (och flera ställen) att vi överbeskyddar våra barn till den grad att de inte tål motgångar eller krav. Barnen utsätts aldrig för några egentliga problem eller motgångar vilket skapar en hel generation av förtidspensionerade superstressade människor som normalt skulle fungerat som arbetskraft.

Boken kan verka väldigt hård och författaren tycker nog att vårt trygghetsnät är alltför stort och "bra" för vårt eget bästa här i Sverige. Känslan är att han tycker att vi borde kämpa lite mer istället för att helt säcka ihop när vi inte får det jobb vi vill ha. Jag förstår kritiken mot boken, samtidigt som jag också kan känna att vi är sjukt bortskämda och få av oss har mött riktigt stora motgångar som verkligen är motgångar. Ändå mår vi sämre än någonsin. Han har en poäng, sen tycker jag att diskussionen bör vara lite mer nyanserad.

Titel: I trygghetsnarkomanens land - Sverige och det nationella paniksyndromet
Författare: David Eberhard
ISBN: 978-91-7232-082-6

söndag 21 februari 2010

# 52 Jobbguiden - tips och inspiration till dig som söker jobb / Anders Larsson, Johan Hjelte, Niklas Jonsson & Jorge Vasquez

Den här boken fick min sambo under några år när vi pluggade. På baksidan står det att den kostar 250:- men han fick flera stycken utan att betala något alls. Jag tror inte att han har öppnat den själv men jag har gjort det desto fler gånger för att få tips till CV och hur jag ska bete mig på intervjuer.

Säkert finns många av bokens tips på Internet och jobb-sökar-sidor men det fiffiga med en bok är att man kan sätta små fina post it-lappar där man kan skriva sina egna frågor man tänker ställa till företaget eller punkta ner sina styrkor och annat man vill komma ihåg extra bra.

I dessa tider med hög arbetslöshet tänkte jag att det här boktipsen kunde komma väl till pass. Själv har jag använt boken för att själv reda ut mina svar på de 53 mest vanliga frågor som kan komma på en intervju eller att man ska tacka ja till dryck om du erbjuds - inte för att du kanske vill ha utan för att visa på en social förmåga att kunna småprata när kaffet bryggs... tipsen är många och du väljer själv vilka som passar dig! Lycka till!

Titel: Jobbguiden - tips och inspiration till dig som söker jobb
Författare: Anders Larsson, Johan Hjelte, Niklas Jonsson & Jorge Vasquez
ISBN: 978-919776780-4

lördag 20 februari 2010

# 51 Alla tiders huskurer / Siv Hellgren

Just nu bor det ett virus i min hals och näsa. Jag har långtgående planer på att vräka den j*veln och funderar på vilken metod som är effektivast... då är det bra att ha en sån här bok med tips från tiden innan det statliga (och nu privatiserade) apoteket fanns.

Alla som känner mig vet att jag hyser en viss skeptisism till sjukvården (framför allt på vårdcentraler) då jag många gånger vetat vad det varit för fel på mig men inte har den formella rätten att skriva ut recept till mig själv och läkaren eller sjuksköterskan vägrat lyssna. Därför passar den här boken mig perfekt. Den ser ut som den kommer från 70-talet med grön-vita illustrationer och är helt underbar. Som första tips står "Tusen och en kurer mot FÖRKYLNING" - helt perfekt för mig med andra ord.

Jag tror att jag köpte boken när jag själv sålde jultidningar för länge sen och använde ofta s. 71 - den med bilden på en fot och zonterapeutiska punkter. Oftast praktiserades det på min mamma som fick stå ut med det mesta. Tur att hon älskar fotmassage!


Titel: Alla tiders huskurer
Författare: Siv Hellgren
ISBN: 91-552-2757-0

fredag 19 februari 2010

# 50 Canada - A visual Journey

OS i Vancouver är i full gång. Det är nu snart tio år sedan jag själv åkte över till Kanada för första gången i mitt liv. Det var den 16 augusti 2000 som jag stod på Arlanda med mamma, pappa och lillasyster tillsammans med ett helt gäng andra noviser på det här med att vara utbytesstudent.

Snabbt vinkade jag av familjen och tänkte inte på att det skulle ta nästan ett år till vi skulle ses igen. Mamma torkade bort en liten tår och tog sedan ett kort på mitt plan när vi lyfte.

Under året i Kanada som 18-åring lärde jag mig fantastiskt mycket om mig själv. Jag bodde i tre olika familjer med tre olika kulturer vilket innebar tre olika sätt att leva.

Sista familjen tillbringade jag sex månader med. Det var en härlig stämning med mycket skratt och underbara minnen. Det var när jag var hos dem och spenderade min påsk som jag fick den här fantastiska boken. Nu kanske den inte är så mycket att tipsa om för er som inte varit i Kanada - men översätt det till vilket annat land som helst ni vistats i en längre tid. Sista månaden spenderade jag i en buss med 82 andra utbytesstudenter och åkte kors och tvärs över detta stora land. Efter två veckor landade vi i Vancouver, Whistler, Banff och alla de andra ställen där OS nu pågår.

Så. Vad jag ville säga var egentligen bara att jag är superglad över att ha fått den här boken nu så här tio år efter min resa.

Titel: Canada - A visual Journey
Författare: -
ISBN: 1-55267-037-6

torsdag 18 februari 2010

# 49 Snö - en renskötare berättar / Yngve Ryd

Så här mitt i vintern när man helst bara längtar efter det där droppande ljudet och solstrålar som värmer tänkte jag tipsa om en väldigt vackert formgiven bok. I alla fall på utsidan. Det är faktiskt nästan enbart därför jag köpte den. Den är kritvit och har texten "Snö" inskrivet på framsidan. Så enkelt och fint.

Innehållet kommer för mig i andra hand, men är också det intressant. Handlar om snöns betydelse för renskötseln i norra Sverige. Den är en av få beskrivning av samiskt snökunnande som finns och det är fantastiskt att det finns samiska ord för när snön ligger så djup som upp till renarnas mage, ett annat för när det bara är enstaka snöflingor, ett tredje för när det ligger fläckvis snö på hösten... och så där håller det på. En helt fantastisk resa till en kultur som är oss så nära men som vi försummat under så många år.

Jag köpte den här boken när jag var på Ajtte, Svenskt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk. Ni som läst bloggen ett tag läste säkert när jag tipsade om min morfars bok som beskriver hur tyskarna blev behandlade efter kriget. Den här boken ligger lite i samma linje. Jag tycker att vi svenskar får lära oss på tok för lite om vårt eget kulturarv, vad Samerna har betytt för oss och för vår utveckling. Det finns otroligt mycket myter och skrönor om detta vårt ursprungsfolk, speciellt här i södra delen av landet. Vi pratar mycket om hur hemskt Nordamerikas ursprungsbefolkning behandlats men glömmer gärna bort vår egen.

Boken tipsar jag om av anledningen för att den är snygg att ha i bokhyllan men också såklart för att den innehåller härliga nycklar till vår historia.

Titel: Snö - en renskötare berättar
Författare: Yngve Ryd
ISBN: 91-7324-785-5

onsdag 17 februari 2010

# 48 Indien i ett nötskal / Rolf Grönblom

För tre år sedan var jag nästan precis hemkommen från Indien. Hela min familj spenderade tiden precis innan och efter nyåret 2006/2007 i Mumbai och Goa. När vi kom hem någonstans i mitten på januari åkte H och jag upp till Piteå och efter några dagar åkte han ner till Göteborg för praktik. Helt plötsligt befann jag mig i ett svart-vitt land utan trängsel, utan dofter och utan en massa Indien. Jag var helt ensam. Från att ha rest med sex andra personer i trånga utrymmen och delat det mesta till att ha en hel lägenhet för mig själv - jag fick en kulturchock!

Böcker är ju oftast till för att man ska bli lite förberedd till landet man ska åka till. Den här lilla boken som mäter ca 7x 15 cm gör ett superjobb i den frågan. Den lästes av hela familjen och har nog både smak av saltvatten och några sandkorn kvar mellan bladen. Vad jag däremot kände att jag behövde när jag kom hem, var en guide tillbaka till det svenska samhället. En "Återanpassning till Sverige efter resa till land långt hemifrån" liksom.

Om du inte varit i Indien är min starkaste rekommendation att du tar ditt pick och pack och åker dit nu. Innan monsunperioden.

Titel: Indien i ett nötskal
Författare: Rolf Grönblom
ISBN: 91-7233-051-1

tisdag 16 februari 2010

# 47 100 Saker du kan göra utan en karl / Alison Jenkins

Okej, jag vet, det är INTE politiskt korrekt att skriva en bok med den här titeln. Men den är bra ändå och jag ser bortom mina intellektuella och akademiska glasögon och VÄLJER (som Christer Olsson skulle sagt) att inte störa mig på titeln. Det är trots allt så att det fortfarande tyvärr är så att männen gör de mesta "tungroddade" jobben hemma som har med snickarhandskar, borrmaskiner och sågar att göra. I alla fall om jag gör en högst ovetenskaplig enkät runt om i min familj och vänskapskrets.

Dock är det så att hemma hos oss är det jag som från första början haft borrmaskinen och sågen i högsta hand när det ska förändras. H konsulteras och vi diskuterar och kommer fram till hur vi tillsammans vill göra. Sen har jag på tok för dåligt tålamod för att vänta till när HAN har tid så det slutar oftast med att jag tar saken i egna händer.

Min käre svärfar hade noterat detta till en jul och tyckte att den här boken passade mig. Att den dessutom är knallrosa och har massa Barbiedockor och femtiotalshemmafruar som hjälper till att illustrera gör mig faktiskt inte upprörd (för en gång skull).

Varför boken heter som den heter tror jag är för att det anses så naturligt att killar ska kunna dessa grejer och därför behöver inte boken med detta innehåll göras speciellt till den manliga delen av befolkningen. (Och kanske för att författaren är amerikan?!) Tjejer däremot förväntas (fortfarande inte) att kunna en sådan enkel sak som att kunna sätta upp ett flyttbart hyllsystem (s. 88). Det roliga är att det är just det jag håller på med hemma, för andra gången. Jag flyttar bort alla böcker, skruvar ner hyllorna och väggskenorna, sågar av hyllorna och sätter sedan upp allt igen - fast på en annan vägg. Superenkelt!

Apropå böcker och bokhyllor (det är ju trots allt en bokblogg) var jag på ett trendseminarium för nån vecka sen och fick reda på att det tydligen är ute med bokhyllor. Vart ska jag då ha alla mina minst 365 böcker om inte i en bokhylla? I en garderob undangömt? Nä, det är en trend jag bryter med glädje.

Titel: 100 saker du kan klara utan en karl
Författare: Alison Jenkins
ISBN: 91-7233-085-6

måndag 15 februari 2010

# 46 Pulsträning / Camilla Porsman

I dag var jag på spinning puls för första gången. Innan passet får man ett pulsband att sätta på sig runt bröstkorgen. Under spinningpasset ser man sin puls på en tavla framför gruppen och ledaren meddelar ungefär på vilken % av sin maxpuls man ska vara. Kändes på ett sätt enklare än ett vanligt pass, men kanske beror det på att jag inte hade exakt maxpuls inställt?

Jag har tränat med pulsklocka förut, fast under löprundor. Jag tycker det är en fiffig uppfinning men jag har oerhört svårt för att själv motivera mig att ta i lite extra så jag hamnar på 80-85 % av maxpulsen. Då fungerar spinning puls utmärkt - när nya löparskorna är inköpta får jag testa på löprundan igen - kanske har jag mognat något i min pulsträning?

Den här boken läste jag när jag precis fick den. Tror att den följde med någon träningstidning jag köpte när jag blev gymvärd i Piteå. Nu läser jag den igen för att bli påmind om vilket bra mätinstrument mitt eget hjärta är. Boken är extremt lättförståelig och inte tillkrånglad alls. Porsman har ett pedagogiskt språk som gör att till och med soffpotatisen känner sig manad att ta trapporna resten av sitt liv. Ett räkneexempel som återges i boken:

  • En otränad persons hjärta slår ca 75 gånger i minuten. Det blir 4500 slag i timmen eller 108 000 gånger per dag.
  • En vältränad persons hjärta slår ca 55 gånger i minuten. Det blir 3300 slag i timmen eller 79 200 gånger per dag.
  • På ett år kommer då en itränad persons hjärta att ha slagit 10 512 000 fler slag än en vältränad persons. Det är en enorm skillnad i slitage.
Vem har råd att inte konditionsträna undrar jag med dessa siffror?

Titel: Pulsträning
Författare: Camilla Porsman
ISBN: 91-85225-03-7

söndag 14 februari 2010

# 45 Rosalie och Tryffel / Katja Reider & Jutta Bücker

Rosalie och Tryffel kom på posten för några år sedan just den här dagen - alla hjärtans dag. Det var Hs syster L som skickade den till oss i Piteå. Ingen av våra familjer är några stora fan av 14/2 i rent kommersiellt syfte - men jag ser ändå funktionen att tänka lite extra på de man håller kärt genom att sända ett kort eller gåva som tecken på att man tänker på dem. Så resonerar jag. Så resonerar inte H. Han tycker att kort och presenter på "uppfunna" kommersiella dagar är trams. Politiskt korrekt tycker jag så också. Fast tycker om att visa uppskattning och då kan man ju lika gärna ibland passa på när det råkar vara den 14/2.

Det här är i alla fall en underbart söt historia om två grisar som blir kära i varandra. Boken har två början och ett slut och beskriver det där med kärlek på ett väldigt enkelt sätt. Hur söt som helst.

Just kanske för att ingen av oss har vuxit upp med världens kommers kring denna dag gör att det är lite extra speciellt att fira den. Man kan äta något gott eller göra något den andra inte förväntat sig att man ska fixa. Jag tänkte storhandla idag, något som H brukar göra, det får bli min present!

Titel: Rosalie och Tryffel
Författare: Katja Reider & Jutta Bücker
ISBN: 91-7028-034-7

lördag 13 februari 2010

# 44 A clockwork orange / Anthony Burgess

Detta mästerverk till bok köpte jag i ett "tre för två"-erbjudande eftersom det det är en bok (eller film) alla måste ha läst (eller sett). Kanske inte för att man tycker att den är så bra utan för att liksom.

Jag har läst boken och sett filmen. Trots min fars inrådan att "se inte den där skitfilmen, det enda de gör är att ha ihjäl och våldta folk. Hyr en klassiker som "Borta med vinden" eller nåt istället."

Jag kommer inte att säga så mycket om vare sig boken eller filmen, det går att läsa om på vilken Internetsida som helst om man googlar. Varför den tipsas om idag är för att våldet är så brutalt - den stackars kille som igår skulle ta ut några hundralappar inte långt från där jag bor blev knivskuren och ligger på Sahlgrenska med allvarliga skador. Han hade säkert gladeligen givit sina rånare de hundralappar han tog ut om han slapp kniven. I Vancouver är motståndet mot OS i full gång och istället för att stå rakryggade och säga "det var jag som gjorde det" är demonstranterna maskerade upp till tänderna och kan i och med anonymiteten maskeringen innebär förstöra för miljontals dollar. De gör det för att visa sitt motstånd - eftersom det finns tusentals hemlösa som bättre behövt pengarna som nu läggs på OS. För mig är det här väldigt naivt och löjligt. Det kostar ju nu dessutom en himla massa pengar att bygga upp det som raserats.

Nåväl, våld har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Det är väl bara en fråga om medlen och arenan. Facebook och bloggar är ju som bekant också en arena för våld, fast mer psykiskt. Jag tipsar om boken för att den var så före sin tid och fick så mycket kritik. Nu är den inte värre än en vanlig nyhetsrapportering.

Titel: A Clockwork Orange
Författare: Anthony Burgess
ISBN: 91-85251-04-6

fredag 12 februari 2010

# 43 Få det gjort! - Svart bälte i vardagseffektivitet / David Allen

Som boende 3 mil utanför närmaste tätort gällde det att kunna planera och se till att bilar inte åkte i onödan. Både med tanke på klimatet och bensinpengar. Jag tror att det var någonstans i tonåren som jag utvecklade (efter ett antal bråk med mamma och pappa om att tre familjer åkt med tre bilar in till stan när det egentligen hade räckt med en bil..) ett sinne för logistik och hur man smartast kan ta med så mycket som möjligt på så få vändor som möjligt.

Vår fd inneboende Å fick känna på detta arv när hon flyttade härifrån. Hennes plan var att flytta allt via spårvagnen och jag skulle hjälpa henne. Effektiv som jag är fyllde jag upp hennes packade väska med ännu mer grejer, tog på mig en vandringsryggsäck fullproppad med böcker, en ännu större dragväska och så en blå IKEA-påse på armen - alltför att få med så mycket som möjligt. Hon själv nöjde sig under sina resterande rundor att åka med en ryggsäck och en dragväska. Antingen är jag effektiv eller så stämmer det min mamma sa om pappa och mej ibland "Den late bär hellre ihjäl sig än går två gånger". Jag tror det är en kombination. Jag tycker det finns så mycket trevligare saker att göra än att hålla på att gå/åka mer än nödvändigt.

I flyttfallet var det så att Å inte tänker som jag. Hon tog det lugnt, passade på att ta en kopp kaffe i nya lägenheten, myste lite och åkte sen för att hämta ett nytt lass. Jag vill hellre få det gjort snabbt för att sen kunna njuta när det är klart. Men vi är ju alla olika.

Den här boken som jag tipsar om idag ger metoder och verktyg för hur man (om man vill) kan effektivisera sin vardag. Jag hade nog önskat att boken var mer som boken "Städa" med roliga illustrationer och kloka slutsatser. Det här är en extremt systematiskt bok och inte världens roligaste att läsa. Men den är kul att ha i bokhyllan!

Boken köptes förövrigt av mig själv till min sambo. Trots att han själv inte läst den, tycker jag nog ändå att han är effektivare än någonsin. Och mindre stressad.

Titel: Få det gjort! - Svart bälte i vardagseffektivitet
Författare: David Allen
ISBN:978-91-7232-065-9

torsdag 11 februari 2010

# 42 Nya Sudoku / Bokförlaget Semic

Okej, det här kanske inte är en bok som ni tänker er. Men den har ett ISBN-nummer och ser ut som en bok och därför får den plats i min blogg. Det är nämligen så att sudoku har räddat mig från många tråkiga spårvagnsresor och även när jag inte kunnat somna och därför utgör en viktig del i mitt liv.

Innan jag jobbade med ett event för Volvo hade jag mest fnyst åt det hela, hade inte orkat sätta mig in i vad det var som skulle göras och brydde mig allmänt lite. Under eventet var det till och från ganska mycket dö-tid som var tvunget att utnyttjas på nåt sätt. Understimulerad som jag var knep jag åt mig ett sudoku från Metro och spände fast mellan bladen på skrivplattan och började så smått. Efter ett tag var vi ett helt gäng som höll på och aldrig hade vi väl sett så upptagna ut som då. Det var till och med så att deltagarna på eventet kom fram och frågade "hur ligger vi till" eftersom de trodde att vi skrev ner allt som hände. Med ett glatt leende på läpparna svarade vi att det såg bra ut. Vårt sudoku-beroende höll vi internt.

I slutet på eventet fyllde jag år och på morgonen av H fick jag den här boken. Nästföljande arbetsdag fick jag ett liknande paket av mina jobbarkompisar vilket visade sig innehålla en annan sudoku-bok! Lyckan var gjord, nu slapp jag vara utan sudoku på två år!

Det fiffiga med de här böckerna är att de har sju nivåer- allt från mjukstart till kamikaze-nivå vilket innebär att alla kan lyckas. Jag gör det för att hålla igång mitt tänkande och för att det är så skönt när siffrorna börjar falla på plats.

Titel: Nya Sudoku
Författare: Bokförlaget Semic
ISBN:978-91-552-3725-7

onsdag 10 februari 2010

# 41 Maken / Gun-Britt Sundström

Boken har 547 sidor och är därmed en ganska tjock bok att ta sig igenom. Jag har haft den här hemma ett tag och inte riktigt orkat börja läsa den. Något fick mig dock för någon vecka sedan att ta tag i den och börja läsa och nu är jag alltså klar.

Boken är så verklighetstrogen så att det nästan gör lite ont. Eller det gör faktiskt ont. Två människor som blir kära i varandra - fast på olika sätt. Icke-respekten för den andres sätt att visa kärlek är genomgående i boken och har verkligen fått mig att tänka till hur viktigt ens beteende är gentemot andra människor. En relation, oavsett typ, är något som berör fler än en person vilket också innebär att man har en skyldighet att bete sig rättvist och "fair". Jag kommer ihåg när jag var yngre och började dejta. När jag bestämt att det inte var vad jag ville såg jag till att avsluta dejtningen. Det jag inte tänkte på var att den andra kanske inte tyckte samma. Det tog några år innan jag insåg att jag faktiskt inte hade ensamrätt över att bestämma över mina relationer.

Boken är lång och stundtals ganska tråkig att läsa. Jag vill att det ska hända saker nästan hela tiden. Kanske är det det som är så bra med den. Att den skildrar en parrelation precis som den är, varken mer eller mindre. Ibland är det roligt och ibland går det på sparlåga. Boken är en klassiker just kanske för att den är tidlös och speglar tvåsamheten som den nog allt som oftast är. Klurig.

Titel: Maken
Författare: Gun-Britt Sundström
ISBN: 978-91-0-011471-8

tisdag 9 februari 2010

# 40 a piece of cake / Leila Lindholm

Jag har aldrig någonsin varit förtjust i kakor eller bakverk nästan överhuvudtaget. Däremot är jag en godisråtta till tusen och älskar i och för sig kladdkaka, men det går inte in under min benämning "kakor". För mig är kakor såna vita runda med rosa strössel på kanterna, rombformade chokladkakor med vitt pärlsocker på och hallongrottor. Såna kakor ogillar jag skarpt. Blir torrt och eländigt i munnen.

Förra julen fick jag den här kokboken av min mamma. Precis innan hade jag hört av en kollega som jobbat ihop med författaren att hon var en väldigt krävande TV-kock. Även om jag gillat Leila fick jag en känsla av att jag inte gjorde det längre efter min kollegas berättelser. Sen tänkte jag att det säkert är många som har sitt eget program som kan verka krävande bara för att man själv inte riktigt har samma bild av verkligheten som den som "äger" showen. Och genast blev jag kompis med Leila igen. Speciellt när jag sen läste och öppnade den här boken. Jisses vilka bilder på lika fantastiska bakverk. Jag har hunnit med att göra maränger, muffins, rostbröd, äppelkaka och H har gjort rabarbersaft! Fler recept väntar på att bli upptäckta och jag är precis i början av min upptäcktsfärd! Det är ganska lättlagade recept och det bästa är min egenskap att vilja förändra och utveckla recepten.

Det bästa är nästan efteråt. Att få äta upp det man bakat eller tillverkat. Istället för att enkelt och lätt sticka till affären för att köpa. Alltså, återigen ett riktigt 365saker du kan göra-inlägg. Baka dina egna bakverk!

Titel: a piece of cake
Författare: Leila Lindholm
ISBN: 978-91-27-11600-9

måndag 8 februari 2010

# 39 Stenminnen / Åsa Nyhlén & Ida Andersson

Den här boken var tänkt som en födelsedagspresent till min pappa. Dessvärre visade det sig att min mammas arbetsplats varit medfinansiär till boken vilket innebar att de redan hade flera exemplar av den och det slutade med att H och jag tog beslutet att själv behålla den.

Den handlar som Smålands stenmurar. Och det är inte lite sten det handlar om, närmare 200 miljoner kubikmeter gråsten, eller tillräckligt material för 75 Cheopspyramider. Som uppvuxen i Småland på en gård utanför Vimmerby vet jag att det finns mycket sten. Men att det utgör så stor del av marken som jag fick reda på under en biltur i södra Småland visste jag inte. Det finns nämligen ett ställe på gränsen mellan Kronoberg och Kalmar län där det brunnit och stenarna blottats. Det är helt klart värt ett besök om man har vägarna förbi och man kan nästan tänka att man befinner sig på en annan planet. Jag återkommer i ett senare inlägg när jag vet exakt position för detta.

Tillbaka till boken. Det är en fantastisk skildring över mängder av stenmurar som finns runt om i Småland. Det är också en historielektion om stenmurarna och deras skapare. Boken ger möjlighet att fascineras över vår egen kraft och vilja samt får mig att börja undra varför vi åker världen runt för att se människans avtryck i historien när vi har den mitt framför oss?!

Slå ett slag för miljön och för din egen historia. Koppla ihop det här inlägget med #36 - åk på upptäcktsfärd i ditt eget län eller landskap och förundras över det du normalt tar för givet!

Titel: Stenminnen
Författare: Åsa Nyhlén & Ida Andersson
ISBN: 978-91-633-1286-1

söndag 7 februari 2010

# 38 Drömmar - att tolka och förstå / Paul Roland

Ända sedan jag var liten har jag haft enormt tydliga drömmar. Jag hade en speciell feberdröm om en stor sten som flyttade sig närmare och närmare mig och tillslut stod den utanför mitt rum. Nu i vuxen ålder vet jag inte vad som var så läskigt med den, men den återkom i alla fall varje gång jag hade feber.

När jag var i sex-sju-årsåldern drömde jag att jag hade ihjäl min mormor med en planka. Med alldeles förskräckligt mycket dåligt samvete berättade jag detta för henne och hon ryckte på axlarna och frågade om någon jag kände var gravid. Mycket riktigt var grannen till min skola gravid med sitt tredje barn. Mormor förklarade då att dött i drömmen betyder fött i verkligheten.

Sedan dess har det stämt att varje gång jag drömt att någon dött så är det någon som är gravid. Enda gången (en regel har undantag!) var nu när min svägerska väntade barn. Kanske var det för nära eller nåt sånt. Det märkligaste jag varit med om var för nästan fyra år sedan då min sambo drömde att hans farfar gick bort. Direkt ringde jag hans syster (eftersom det var han som drömde plus att det var någon de båda hade relation till som hade dött) och frågade om det var något hon ville berätta för oss. Det var det naturligtvis inte. Med ett nervöst skratt frågade hon om det var något VI ville berätta.

Det gick ungefär en månad. Då fick vi reda på att dagen innan vi ringde min sambos syster hade hon fått ett + på graviditetstestet och blivit så chockad av vår fråga att hon blev alldeles till sig.

Därför var det kanske inte så konstigt att det var just hon som gav mig den här boken i julklapp. Så att jag kan tyda mina drömmar som jag väcker H mitt i natten för att berätta om i tron om att han ska komma ihåg dem dagen efter. Eller för att jag behöver tröst när jag drömt en mardröm och inte kan somna om.

Titel: Drömmar - att tolka och förstå
Författare: Paul Roland
ISBN:13:978-91-85605-34-7

lördag 6 februari 2010

# 37 Göteborgs lilla promenadguide / Kabusa Böcker

Även idag kommer ett tips i sann 365saker du kan göra-anda. Att ta sig ut runt om i Göteborg och se alla pärlor som finns kan vara lite knixigt om man inte har en guide.

Den här boken kanske inte är så rolig om man inte bor i Göteborg. Se den då som en inspiration att göra samma sak i DIN stad. Ta kontakt med Kabusa Böcker och ställ frågan om de skulle vara intresserad om du bara hittade alla fina ställen man kan besöka inom en mils radie från där du bor. Jag lovar att alla små städer runt omkring i Sverige har fina promenadstråk som bara väntas på att få bli publicerade i en liten promenadguide.

Hur som helst. Den här boken gav jag till H efter ett tips från min kompis F. Jag tror dock att det var en present mer till mig själv än till H eftersom det mest är jag själv som använt den. Idag slog vi slag i saken och begav oss till tipset på s. 34: Svarte Mosse i Biskopsgården. Nu kanske jag inte ska understryka hur fint det var för då försvinner vår nyfunna pärla till att bli exploaterat som Skatås. Fast jag kan inte låta bli bara för det var så lagom sträckor och skönt avstånd hemifrån. I boken står det att närmsta hållplats är Temperaturgatan, men jag kan tipsa om att gå av vid Friskväderstorget istället - lite närmare till själva sjön och naturslingorna.

Det finns fler tips, närmare 86 stycken runt om Göteborg vilket innebär att vi nog har att göra i nästan två år om vi skulle använda varje helg till något nytt ställe. Tre år om man inte är ute riktigt varje helg. Så. Bara att börja pricka av och känna sig stolt över att lära känna staden lite bättre gång för gång!

Titel: Göteborgs lilla promenadguide
Författare: Okänt /Kabusa Böcker
ISBN: 978-91-7355-038-3

fredag 5 februari 2010

# 36 Sy och sticka på egen hand / Eva Kruk

Det här är en bok i sann 365saker du kan göra-anda. Här handlar det om att göra saker själv. Nämligen sy och sticka.

Ända sedan jag var liten har jag tillhört de där pyssliga människorna som finns i världen. Tyckt om att tillverka mina egna dockkläder eller sytt lapptäcken. Arvet är nog från min mamma som sydde väldigt många av våra kläder när vi var små. Ja inte bara kläder; min brors gosedjur Flodis, min docka Karin och mycket mer hamnade mellan Huskvarnas symaskinsdelar. En och annan svordom syddes säkert in också.

För några år sen fick jag min mammas gamla symaskin i julklapp. Innan hade jag bara fått låna den när jag var hemma på besök. Det var när jag flyttade upp till Piteå som jag köpte den här boken. Tror det var när vi hade en sån jul där alla julklappar skulle vara hemmagjorda eller kosta max 100:-. Det finns supermånga bra tips i boken - bara att följa instruktionerna så har du en ny mössa, benvärmare eller väska.

Jag vill verkligen slå ett slag för den här boken tillsammans med en inhandling på second hand - det är fantastiskt vad mycket det går att fynda för att göra om. Se bara på min kompis Linda som gjort en business av det: www.rethinkdesign.se. Om du inte orkar göra det själv alltså så kan du mejla iväg en beställning till henne så syr hon ihop det snabbt som attan!

Titel: Sy och sticka på egen hand
Författare: Eva Kruk
ISBN:91-27-35569-1

torsdag 4 februari 2010

# 35 En deppig dag - och hur man blir glad igen / Bradley Trevor Greive

Ibland har man pissdagar. Så bara är det. Dagar som känns som att allt är åt helvete rent ut sagt. Helst vill man bara dra ett täcke över huvudet och önska att dagen snabbt går över. Det sköna är att alla nog har en sån dag lite då och då.

Då är det skönt att läsa den här boken med sköna bilder på djur som ibland verkar ha mänskliga drag. Den kanske inte ser till att allt det jobbiga bara försvinner hux flux, men kanske blir man lite stärkt och känner att det nog kanske inte är så farligt ändå, det där jobbiga som man helt bara vill skjuta på framtiden.

Det bästa är att om man köper den här boken stödjer man The Taronga Foundation och Western Plains Zoo, som verkar för bevarandet av miljö och djurliv i Australien.

Titel: En deppig dag - och hur man blir glad igen
Författare: Bradley trevor Greive
ISBN: 91-0-058046-5

onsdag 3 februari 2010

# 34 Sköna balkonger och terrasser / Kerstin Engstrand

Den här boken har jag lånat på bibblan. Jag har läst den från pärm till pärm. Bläddrat i den. Vänt upppochner. Tittat på enstaka bilder.

Jag är helt enkelt fast besluten om att vår balkong på 7,5 kvm ska bli något annat än betong och metall i vår. Det ska bli en oas att öppna upp till på eftermiddagarna. Ett skönt kvällsthé som avnjutes invirad i en filt och solen som går ner över Biskopsgården.

Jag har länge varit på jakt efter en bra balkongbok och efter en tur till kära stadsbiblioteket hittade jag så denna bok. Det finns säkert flera bra dito men nu är jag mest bara förälskad i den här eftersom det är den första jag hittat som helt är inriktad mot våra fina utestadsrum.

Ni kanske inte vet, men jag är uppvuxen utanför Vimmerby i ett paradis. Det var kanske inte så mycket till paradis när vi flyttade dit, men allt eftersom mamma fått sätta händerna i jorden har det verkligen blivit min tillflyktsort. Uppvuxen med 10 000 kvm trädgård kan ni ju tänka mina ambitioner för denna lilla balkong. Så, om ni har några sticklingar eller andra uteväxter som ni inte vill ha får ni gärna ge dem till mej. Mejla på marie.alser@gmail.com.

Med detta vill jag säga att jag längtar efter vår och sommar. Inte mer snö.

Titel: Sköna balkonger & terrasser
Författare: Kerstin Engstrand
ISBN: 91-518-4090-1

tisdag 2 februari 2010

# 33 Surdegsbröd / Martin Johansson

Ända sedan jag var liten har jag ätit hembakat bröd. Till och med på utflykter när bröd var det enda man åt på en hel dag fick det hembakade brödet följa med. Ni kan ju tänka er min blick på skogaholmslimpebrödet som kompisarna kom med. Någon gång hände det dock att mamma eller pappa köpte ”köpebröd” – snacka om superlyx! Det verkar dock som att pendeln har svängt tillbaka, nu är det hembakat bröd som står högst på listan, i alla fall hemma hos oss. Att sätta tänderna i köpebröd är oftast som att bita i luft. Jag vill inte behöva äta fem mackor för att ens känna tillstymmelse till mättnad. Därför bakas det ganska mycket hemma hos oss. Mycket baguetter, kikärtsbröd, fil-&lingonbröd och nu kommer vi alltså snart att baka surdegsbröd. Boken fick vi i julklapp av H:s mormor som bakar fantastiskt surdegsbröd. Vi ska bara komma över den där första skräcken som just nu infinner sig. Vad händer om vi gör fel? Om vi inte kan ta hand om surdegskulturen – om den möglar? Innerst inne vet jag att det inte är så farligt. Den här boken har i alla fall fått mig att inse att det verkligen inte är någon fara och man behöver egentligen inte mer tid heller, bara lite mer framförhållning! Så, iväg och köp/låna surdegsbröd och börja baka! Fördelen är att du vet precis vad brödet innehåller och att du antagligen sänker ditt matkonto med några hundra varje månad!

Titel: Surdegsbröd
Författare: Martin Johansson
ISBN: 9789127118874

måndag 1 februari 2010

Boktips

Du där! Säkert har du tusen tips på bra böcker som fler borde få ta del av. Mejla en liten berättelse till mig om boken och din relation till den så blir den publicerad här på bloggen. Jag behöver veta titel, författare och ISBN och ditt namn såklart!

Mejla till marie.alser@gmail.com

# 32 Vart är du på väg och vill du dit / Christer Olsson

Den här boken fick jag när jag jobbade som konsult på en kommunikationsbyrå i Göteborg. Därefter har jag köpt flera exemplar för att ge bort som present eller julklapp. Jag tycker helt enkelt att det är en väldigt lättläst och fin bok. Boken tillhör genren självhjälpsböcker men är mer ett nedslag i författarens idéer om diverse företeelser. Själv fick jag många förklaringar till olika beteenden jag och min omgivning har för oss. Inte för att det är revolutionerande nyheter Christer kommer med, utan för hans sätt att betrakta dessa beteenden och göra dem tillgängliga. Boken handlar om att leda – sin relation, sina barn, sina medarbetare, sig själv, sin hälsa...

Ett citat som fick mig att börja ändra mitt eget beteende är det som står på s. 54 ”Som ledare tittar man gärna lite för mycket på det som fattas istället för på det som finns.” Jag slogs verkligen av det och slås fortfarande av hur sant det är. Som när jag entusiastiskt berättar om något eller får en bra idé som jag delar med mig av. Ofta, ofta möts jag av kommentaren ”har du tänkt på det här och det här för att inte nämna hur förvirrande den här delen är”. Hur destruktivt är inte detta sätt att betrakta nya idéer?

Jag vet att jag själv kan vara precis lika destruktiv när någon kommer på en idé jag redan förkastat. Men vem säger att mitt sätt att se på saken är det bästa? Inget. Det finns en del böcker som tål att läsas om och om igen. Några har jag redan tipsat om (Hångla mer, 100 sätt att rädda världen, Lycka! etc) och här är ytterligare en.

Titel: Vart är du på väg- och vill du dit?
Författare: Christer Olsson
ISBN: 978-9147-08966-6

söndag 31 januari 2010

# 31 Brev till samhället / Eric Ericsson

Eric Ericsson är fenomenet vi alla önskar att vi ibland var. Han ställer alla jobbiga frågor som vi alla undrat någon gång. Eric Ericson skriver utmanande brev med bisarra idéer och förslag till myndigheter, kennelklubbar, frikyrkor och tvättmedelsfabrikanter, bland många andra. Svaren han får tillbaka får mig att undra om dessa svarare verkligen trodde på allvar att någon hade tänkt genomföra det som originalbrevet handlade om. Boken har fått många att skratta och fnissa högt. Jag undrar vad som hade hänt om Eric faktiskt skulle genomfört någon av alla idéer som det går att läsa om? Något för 365-redaktionen att fundera på kanske? Underbarast är i alla fall att han får svar – kanske är det för att han avslutar nästan varje brev med en mening i stil med ”hör jag inget förutsätter jag att vårt möte är inbokat”. Det kanske är så alla arbetslösa ska avsluta sina brev till de företag de vill jobba på: ”Hör jag inget förutsätter jag att min första arbetsdag är den 15 februari. Jag anmäler mig i receptionen.”

Även om man kanske inte har jättemycket användning för boken kanske man får en eller ett par idéer att bygga vidare på?! Om inte annat lovar jag att smilbanden rör på sig lite extra!

Titel: Brev till samhället
Författare: Eric Ericsson
ISBN: 9189632702

lördag 30 januari 2010

# 30 Gäster på middag / Carin Stentorp

Den första julklappen som min sambo fick när vi hade varit ihop i lite drygt sju månader var Vett och Etikett, någon av alla varianter som givits ut. Han fick den av min pappa och vi tror att den är kvar hos mina svärföräldrar. Vi vet än idag inte om H ska ta det som en pik eller bara var en god tanke inför kommande bjudningar. Vi hoppas på det sistnämnda:-)

Den här boken, som går i lite samma tema, fick vi några år senare av min mamma (kanske var den första boken ändå en pik? Och det här ytterligare en...) Många tycker att det är fånigt med vett och etikett och att det tillhör överklassen eller eventuellt övre medelklassen. För det första är jag en ogillare av begreppet klass och för det andra så menar jag och många med mig att dessa ”regler” eller indikationer endast är till för att hjälpa gästerna så att man inte känner sig fel klädd, bete sig på ett sätt som inte uppskattas eller liknande. Det är alltså till för ens egen skull – och finns i alla samhällsgrupper. Det handlar om att få någon att känna sig välkommen och att vara en trivsam gäst. Det handlar om hänsyn. Det handlar om att veta hur man ska bete sig för att inte avvika för mycket och därmed ta uppståndelse från det som verkligen var poängen med tillställningen.

För mig handlar vett och etikett lika mycket om att läsa av situationer och mötas på samma ställe. Jag tycker det är trist att vett och etikett har fått en sån negativ klang bland många yngre – det handlar såsom jag ser det om vanligt enkelt bondförnuft.

Ang. boken ger den små tips om vad man själv kan tänka på, som att en skriftlig inbjudan normalt sett ska svaras med ett skriftligt svar. Eller att även bröllopsgäster skriver och tackar för festen – inte bara brudparet som tackar för presenter med andra ord. Såna små tips som kan värma i hjärtat hos mottagaren.

Och apropå vett och etikett: det fulaste av alla etikettbrott man kan göra är att upplysa någon om dennes dåliga vett och etikett!

Titel: Gäster på middag
Författare: Carin Stentorp
ISBN: 91-974117-3-6

fredag 29 januari 2010

#29 En lycklig man / Arto Paasilinna

En av få böcker i den här bloggen som klassas som skönlitterära. Jag vet inte varför det blivit så men jag tycker inte att skönlitterära böcker alltid ger något mer än ro för stunden. Det kanske inte heller är deras syfte, men jag gillar böcker som sätter sig och som man kan använda sig av längre fram. Den här boken fick min sambo av sin mor på en födelsedag. Boken låg ganska länge orörd och oläst tills jag en kväll i Piteå verkligen behövde något att läsa. Det blev En lycklig man. Nu är det så länge sen jag läste den att jag inte kan ge något klämkäckt citat eller underfundighet. Men eftersom den ändå platsade här i bloggen har den ju gjort nåt med mitt liv och jag tror att den skänkte en stor portion skratt medan jag läste den. Kanske behövs inte fler argument än så? Jag kan ju också inflika att jag trodde den skulle vara tristast i världen att läsa så mina förhoppningar var inte speciellt högt ställda. Så det är mitt tips till när ni läser den här boken. Tro inte att den är bra vad ni än gör.

Titel: En lycklig man
Författare: Arto Paasilinna
ISBN: 9176089967

torsdag 28 januari 2010

# 28 Ljuva sommarlov och gömd verklighet / Karl- Heinz Schröder

Dagen till ära har författaren namnsdag. Så då kanske det inte gör så mycket att jag inte tipsade om den här boken igår, då det var 65 år sedan de judiska fånglägren släcktes- 27/1 2010 Förintelsens minnesdag. Den här boken är min historia. Det är min morfar som har skrivit den.

När jag var yngre visste jag att min morfar kom från Tyskland och att han suttit i fängelse. Mycket mer än så visste jag inte. Det var först när jag var 15 och vi behandlade andra världskriget i skolan som jag började inse. Inse min egen historia.

Morfar var nu inte jude om ni trodde det. Morfar satt ändå i koncentrationsläger. I Sachsenhausen, några mil utanför Berlin spenderade min morfar, kanske de viktigaste åren för en ung man (18-22) i ett av de värsta fängelserna man kan tänka sig. Han satt där mellan 1946 och 1950 på grund av en felriktad anklagelse. Morfar tillhörde det tyska folket och därmed förlorarna i andra världskriget. Så långt är de flesta med. Vad som ofta göms undan i historieböckerna är vad som hände med det tyska folket när ryssarna tog över. Morfars familj ägde en bilverkstad som ofta användes av officerarna och en dag saknades det 20 liter bensin till en av officerarnas bil. Morfar blev anklagad och utan någon möjlighet att försvara sig blev han bortförd, först till ett fängelse, sedan till specialläger Sachsenhausen.

Tiden i Sachsenhausen påminner mycket om det ni säkert läst om andra specialläger – de som fördes innan krigsslutet. Vad som ledde till döden eller till piskrapp var svårt att förutse och dödsfruktan fanns ständigt närvarande för samtliga fångar.

I detta nu har jag precis sett filmen ”Pianisten” som fick mig spyfärdig och illamående. Inte ens de värsta krigsspelen är så äcklande. Jag tror inte ens de värsta medeltidskrigen var ens i kanten av andra världskriget. Filmen gjorde mig påmind om min egen historia och utan att förringa vad alla förföljda under krigen fick vara med om anser jag att eftervärlden begått ett misstag genom att inte dokumentera alla som tillfångatogs på felaktiga grunder efter kriget. Det är en minst lika viktig hörnsten i vår historia som det som hände under kriget.

Boken kommer att ges ut i talboksformat, men här och nu tipsar jag alltså om hårdboken. Jag tipsar om det för att det är en gömd historia och anser att det tillhör allmänbildningen att veta vad som hände efter kriget. Snart finns dessa hjältar inte längre bland oss, vare sig de upplevde det hemska under eller efter kriget. Det värsta är nästan att vi faktiskt (eller makthavare) inte har lärt sig ett dugg. Lika barbariskt jävla sadistiskt upprepas historien, om och om igen.

Läs boken. Förundras över hur mycket ni inte visste. Över hur mycket inte många vet. Fastän att det borde tillhört historielektionen i nian.

Titel: Ljuva sommarlov och gömd verklighet
Författare: Karl-Heinz Schröder
ISBN: 91-87722-54-2

onsdag 27 januari 2010

# 27 Världens dåligaste språk / Fredrik Lindström

Många gånger kommer jag inte på vad orden som SAOL kommit överens om att vi ska använda heter eller stavas. Jag hittar mina egna lösningar på problematiken och ibland får jag höra att det inte heter så eller stavas så. Men nu råkar det vara så att jag är i alla fall lite grand insatt i det svenska språkets vett och etikett och har läst böcker om språkets utvecklande. Lindströms bok är bara en i ledet. Jag skriver nämligen en sammanställning om språkbruket under de senaste århundradena och vet att ordens stavelse och uttalande ändrats i alla tider.

Att säga att vi pratade och uttryckte oss bättre förr i samma mening som man förfasar sig över att nya ord tillkommer och andra försvinner är ungefär som att säga att det är förskräckligt att människan har utvecklats och att nya uppfinningar tillkommer och andra försvinner. (Lång mening som min svenskalärare säkert inte godkänt!) Det som är spännande med den här boken är hur ens egna uppfattningar och sanningar vänds lite ut och in. Visserligen visste jag redan innan att man inte ska rätta ett barn när de säger ”skärde” istället för ”skar” men att det kan innebära hämningar inte bara i språket utan även i äventyrslustan i övrigt visste jag inte. Sen är det oftast så att barn och tonåringar är de som i absolut högsta grad står för nyorden, i alla fall i Sverige. Språket tenderar att stanna av när kroppen slutat växa.

Alltså tror jag att vi måste våga slappna av lite när det kommer till vårt språkbruk, både tal och skrift. Den här boken har nog många läst och kanske kan den fungera som en inkörsport till andra publikationer om vårt språk, exempelvis på www.sprakradet.se där det finns en massa spännande skrivet!

Titel: Världens dåligaste språk
Författare: Fredrik Lindström
ISBN: 91-0-057409-0

tisdag 26 januari 2010

#26 Pite och Palt rymmer / Ann-Christine Magnusson

Visst blir vardagen sjukt tråkig ibland. Sånt där som normalt sett brukar vara ganska roligt blir bara tröttsamt och slitigt. Folk som man brukar tycka är roliga att umgås med eller komma på de bästa idéer tillsammans med är som värsta torrbollarna. Ungefär så tyckte kaninerna Pite och Palt också en gråmulen vinterdag. Den här boken fick H och jag av mina föräldrar när vi precis flyttat till Piteå och paltens hemvist. Det är en barnbok men på något förunderligt sätt så är barnboksförfattare många gånger mer finurliga än vuxenboksförfattare. De krånglar inte till saker mer än nödvändigt. Så här kan man läsa om boken: ” Pite och Palt har oftast väldigt roligt ihop. Men den här dagen blir allting fel. Maten smakar inte bra, de blir osams när de leker och Pite rymmer hemifrån. Palt vill inte vara sämre utan rymmer han med. Ute i skogen är det mörkt och kanske finns det spöken där också. Tillsammans måste de hjälpas åt för att ta sig hem igen. Vilken tur att Pite är så påhittig och att Palt är så stark!”

Kontentan är att vi ibland behöver komma ifrån vardagen, oavsett hur rolig, kreativ, fantastiskt det är för att uppskatta det. Nästa kontenta är också ett finger (igen!) åt ”ensam är stark”. Ibland rymmer jag hemifrån, till ett café eller till en annan stad. Jobbet görs lika bra på annan ort som hemma i kökssoffan som jag kan bli sjukligt trött på. Ibland tänker jag att jag skulle klara mig bättre utan alla dessa människor som bara stör och slöar ner min vardag. Jag inser ganska ofta att jag har fel. Att jag behöver Å som slöar ner, H som står och funderar på vilket verktyg man använder för att skära osten på morgonen, F som diskar samtidigt som projektplanen skrivs och sängen bäddas. Alla dessa människor som blir min vardag. Ibland är det skönt att rymma från dem och sedan få komma tillbaka och uppskatta deras egenheter. Nu blev det nästan sentimentalt och sådär snusförnuftigt och det är precis så som kontentor ska vara.

Titel: Pite och Palt på rymmen
Författare: Ann-Christine Magnusson
ISBN: 9-789-17299-081-4

måndag 25 januari 2010

#25 Våga! / Signhild Arnegård Hansen

Den här boken fick jag av min mamma förra julen. Ett halvår efter att jag tagit min magisterexamen och satt på ett jobb som receptionist. Hon såg liksom jag förstod att jobbet som receptionist inte var optimalt för mig. Visst gjorde jag mitt jobb men till skillnad från det tidigare receptionistjobbet mådde jag inget vidare. Alltså fick jag denna bok som är skriven av Signhild Arnegård Hansen som mitt i småbarnsåren valde att starta eget. Ett chipsföretag av alla saker dessutom. I boken får man följa hela vägen från registrering till succé. Branschen kände de inte till sedan innan men tänkte ”hur svårt kan det vara?” och startade.

Boken är en fantastisk historia om en 30-årig småbarnsmamma säger upp sig och startar eget. Att hon vågade! Varför jag fick boken var nog för att mamma såg potentialen (som de flesta föräldrar gör i sin barn) men att jag inte vågade. Tre månader efter att jag fått boken tog jag tag i saken och sa upp mig och startade mitt eget företag inriktat där jag arbetar med idéburna processer och projekt för att stärka varumärken internt och externt. Kunder har varit alltifrån offentliga aktörer till Riksutställningar och ideella organisationer (365saker!). Sen behöver ”att våga” inte nödvändigtvis handla om att starta företag, det kan handla om att våga stanna kvar när hela världen tycker att man arbetat för länge på ett ställe, flytta, bryta upp ett förhållande eller vad tusan som helst du gått och funderat på. Gör något åt saken. Helt i 365saker du kan göras anda. Våga ta stegen. Gör en ”vadärdetvärstasomkanhända-plan” och sätt igång! Du vågar du också!

Titel: Våga!
Författare: Signhild Arnegård Hansen
ISBN: 978-91-7092-105-6

söndag 24 januari 2010

#24 Perspective made easy / Ernest Norling

När jag var liten fick jag ofta höra att jag var kreativ. Fortfarande får jag höra det. Oh vad jag hatar det uttrycket. Som att det är några få förunnat att vara? Som att det bara är förknippat med konstnärliga talanger så som att kunna teckna, klippa till kartonger så det blev sängar, rum och bostäder av det. I alla fall var jag något man kan kalla ett pysselfreak. Jag hittade på allt möjligt att klippa och klistra i, gjorde serier baserade mest på hästar och hänget kring stallet. Jag är ju som ni vet uppvuxen i bushen med fler väsen än vänner inpå knuten. Det satte fart på fantasin och man kan säga att jag levde mig in i mina egna berättelser. Nåväl, angående teckning så har jag också ritat väldigt mycket, oftast blyertsteckningar. Min omtalade farmor var en talangfull dam som såg till att det alltid låg välvässade blyertspennor, i olika hårdhet, tillsammans med ett äkta teckningsblock framme. Glädjen i teckning höll i sig fram till gymnasiet.

Det var då det hände. Jag fick en lärare, Peter, som skulle lära oss perspektiv på en 40-minuterslektion. Det var som på autobahn i Tyskland, man hann liksom inte riktigt förstå varför och hur, bara att. De som känner mig vet att det är det bästa sättet att få mig totalt ointresserad av något. Några veckor senare var det dags för den extrainsatta betygshöjande teckningen att tillverkas. Det blev ingen betygshöjning och det visade sig när jag fick betyget att det redan var satt långt innan extrauppgiften tilldelades. Där och då tappade jag all respekt för överhetens ”regler” vad gäller om man tecknar/målar fint eller inte.

Ett år senare åkte jag till Kanada och fick en bildlärare som från början var idrottslärare. Han kunde inte det här med rätt eller fel, rakt eller inte. Han bedömde våra bilder utifrån ett konstnärligt perspektiv och helt plötsligt åkte mitt betyg upp. Samma sak hände på högskolan och det är här den här boken kommer in i bilden. Perspektivlära har aldrig varit min starka sida och det står jag för idag. Förr gav det mig mindervärdeskomplex men nu skiter jag uppriktigt i det. Den här boken köpte jag i en kurs som världens finaste lärare Tore höll. Äntligen förstod jag perspektivet och hur man bäst kan framställa illusionen av djup i en bildkomposition. Äntligen fick jag förklarat för mig vad Peter försökte med. Tur för honom att jag inte lyssnar på folk som råkar ha den bestämda åsikten att målningar och teckningar ska se ut exakt som i verkligheten. Mitt råd är då att använda en kamera istället.

Det har blivit några bildkurser sedan Peters dissning i alla fall. Min senaste lärare Sture var också helt fantastiskt som sa några kloka ord till mig: ”Marie, du ska inte teckna med din högerhand, du ska använda din vänsterhand. Det är då din själ kommer ut på papper”. Så, tack Sture, Bertil och Tore som vågar se saker ur ett annat perspektiv!

Titel: Perspecive made easy
Författare: Ernest Norling
ISBN:0-486-40473-0

lördag 23 januari 2010

# 23 Att skapa upplevelser - från OK till WOW / Lena Mossberg

En fråga jag ställt mig många gånger är om det verkligen går att skapa upplevelser för andra? Det är en högst subjektiv känsla och förnimmelse vilket får mig och mina medbrottslingar (fd studenter och nu kollegor) att mer och mer övergå till tanken om att skapa förutsättningar för upplevelser. Detta för mig in på tanken kring boken jag redan tipsat om ”Upplevelsens materialitet” där det är tingen runtomkring som skapar förutsättningarna för att gäster, besökare eller målgruppen ska få uppleva något. Den här boken har inte fokus på de materiella tingen utan snarare på de känslomässiga aspekterna som uppstår i mötet med en upplevelse av något slag. Bokens genomgående tema handlar om före-under-efter upplevelsen och hur man bäst kan tillgodose målgruppens önskemål och/eller förväntningar utifrån hur tidigare upplevelser varit.

Att sedan Sverige invaderats av ordet ”upplevelse” så att till och med tanktömningföretag använder sig av begreppet har ju gjort branschen aningens klurigare. Vad är egentligen det jag kallar för upplevelse? Har begreppet service ändrats till att bli en upplevelse? Ett möte? Ett toalettbesök? Det är ungefär som att alla helt plötsligt skulle börja säga att de jobbar med kommunikation bara för att de råkar prata i sitt jobb. När ett begrepp överanvänds till, av och med alla möjliga blir innehållet till slut inte mer än luft eller kanske bokstäver. Kanske är det dags för ett nytt ord för det jag menar med upplevelse. För jag håller ju med, det kan vara en upplevelse av befrielse att gå på toaletten eller träffa mitt brorsbarn, men vi snackar knappast upplevelseproduktion på professionell nivå. Det är klurigt och jag ska fundera vidare på frågan som nu gäckat mig under några år.

Titel: Att skapa upplevelser – från OK till WOW
Författare: Lena Mossberg
ISBN: 9144026870

fredag 22 januari 2010

# 22 Bland tomtar och troll / Annelie Lindqvist

Man kan säga att det är så jag är uppvuxen. Mitt i skogen bland en massa konstiga väsen och oförklarliga ting. Just den här boken fick jag som vuxen i julklapp men hemma hade vi ett tomtelexikon där alla släkter med deras olika egenskaper finns representerade. Såklart finns även trollen representerade med alla elakheter och försök till lurendrejerier för tomtarna.

Appropå tomtar och troll kommer jag osökt in på andra väsen, som spöken. Min farmor växte upp på ett gods utanför Örebro. Ett spökgods. Det var alltid lika spännande att höra om damen som la handen på trappräcket eller stövelknäckten som med ett ”tjoong” åkte in under pianot och inte gick att hitta på flera år. Även morfar har berättat om när ett väsen (han själv säger att det var gårdstomten) väckte honom mitt i natten när hans häst var på gång att föla. När morfar kom ner till stallet låg där mycket riktigt hästen mitt i fölningen och fram föddes ett välskapt sto.

Oavsett om man kallar det spöken eller tomtar tror jag att vi inte kan förstå allt som händer omkring oss, det finns väsen, krafter, energier eller något som vi inte kan placera in i ett fack som vi så gärna vill. Jag tror också att alla dessa historier har hjälpt till att skapa mitt förråd av knäppa idéer som inte vet någon gräns. Jag är uppvuxen med att få hitta på och fantisera om minivärldar utan att det varit något konstigt med det. Boken rekommenderar jag därför att den innehåller korta fantastiska historier som med all säkerhet skulle få fart på den bästa idétrögheten. Låt fantasierna komma tillbaka till dig och testa dem. Ungefär som med ”vad djuren gör när ingen stör” som jag tipsade om tidigare.

Titel: Bland tomtar och troll
Författare: Annelie Lindqvist
ISBN: 9155231780

torsdag 21 januari 2010

# 21 Styrketräning - en anatomisk guide / Frédéric Delavier

Boken är en helt fantastisk illustration över kroppens alla muskler och leder. Sen att vissa bilder är aningens märkligt illustrerade, som att kvinnor har stringträningsbody:sar på sig när vi gör tåhävningar kanske man får ha överseende med. Boken är flitigt använd av mig, framför allt precis i början när jag tog mig ner till gymmet i Piteå. Mina träningsprogram sattes ihop utifrån boken och jag har nog gått igenom de flesta tror jag. Nu använder jag den inte så mycket i min träning, försöker mer se till helheten och funktionell träning så som med gymbollen. På mina instruktioner ska man inte bli förvånad om vi hamnar nere i mys-hörnet där bollar och mattorna befinner sig.

Till min svärmor har jag satt ihop ett helkroppsprogram enbart med bollen och kroppen som motstånd. De som tycker det ser lätt ut kan gärna testa, den billigaste jag hittat är Soc:s egen för 199:- på Stadium. Hur som helst, alla borde styrketräna, oavsett om det är med hjälp av boll, fria vikter, maskiner eller bara med hjälp av sin egen kropp. Du gör dig själv en björntjänst om du låter bli, fatta vad skönt det är att känna sig starkare jämfört med för en vecka sen. Om du är sugen tycker jag du ska köpa ett kort på Friskis & Svettis och se till att boka in en gym-instruktion nån onsdag framöver på Eriksberg 19-21 – då vet du att du får testa bollövningar, fria vikter och lite maskiner :-)

Titel: Styrketräning - en anatomisk guide
Författare: Frédéric Delavier
ISBN: 91-974146-7-0

onsdag 20 januari 2010

# 20 Flow - den optimala upplevelsens psykologi / Mihály Csíkszentmihályi

Författaren lär ha ett av de svåraste namnen att uttala: Mihály Csíkszentmihályi – lättast går om man säger[chick-sent-mi-hajly] för att uttala hans efternamn. Boken var en av sex i första kursen på Upplevelseproduktionsprogrammet i Piteå och handlar om den optimala upplevelsens psykologi. Författaren har ägnat stor del att forska om de positiva sidorna av livet, de friska och sunda och som gör att människor hamnar i ett slags flow. Du vet när du gör något som är så fantastiskt roligt att du glömmer tid och rum. När något egentligen är svårt men du finner sån glädje i det att det går av bara farten. Oftast inträffar detta för mig när jag syr eller gör något annat så kallat kreativt – problemlösning över lag kanske. Då går min hjärna med 120 % kapacitet och saktar inte ner förrän problemet eller uppgiften är löst och jag tänker inte ens på att jag jobbat. Den småländska marknaden var också något som försatte mig i Flow – jag varken åt eller drack på flera timmar och befann mig i ett rus av problemlösning, fixning och allmänt uppåt! Boken påminner lite om Lycka! och nu när jag återigen skriver att en bok påminner om det inser jag att jag har en lätt dragning till böcker åt det här hållet. På baksidan av boken står det ”förmågan att skapa sin egen lycka oberoende av de yttre omständigheterna” och det kanske är det som fascinerar mig. Jag tror att allt handlar om inställningen i sig själv. Och som Nirvan sa: ”Varför krångla till något som kan vara så enkelt. Livet. Jag vill leva ett enkelt liv.” Jag tror man lever ett enkelt liv om man följer sin egen natur. Precis som taoismen förespråkar.

Titel: Flow – den optimala upplevelsens psykologi
Författare: Mihály Csíkszentmihályi
ISBN: 91-27-05969-3

tisdag 19 januari 2010

# 19 Milleniumtrilogin /Stieg Larsson


Här kommer så nästa skönlitterära verk. Eller, det här är ju tre böcker i en, men jag tyckte det kändes löjligt att göra tre inlägg om egentligen en och samma bok..Böckerna fick mig och min sambo helt asociala i somras när vi plöjde igenom dem tillsammans. H började och jag var skeptisk. När han nästan läst ut första tog jag upp boken, behöll hans bokmärke på hans plats och började läsa. H fick slita boken ur mina händer för att få läsa klart det sista. Resten av den veckan var vi som katt och råtta, H hela tiden lite före mig och jag knappade in så gott jag kunde. Nu i efterhand känns det konstigt hur tre böcker kunnat göra oss till två varelser som knappt gick utanför dörren på en vecka.

Jag tror inte att jag behöver förklara vad böckerna handlar om vid det här laget utan nöjer mig med att säga att det är bland de bästa ur genren jag läst. Sedan kan jag rekommendera att inte titta på filmerna för tätt inpå bokläsningen. Risken finns att en stor besvikelse infinner sig. Ettan såg vi direkt efter att vi läst boken och tyckte att den var ganska dålig. Under julen, nästan ett halvår senare såg vi om ettan tillsammans med tvåan och trean. Helt plötsligt var de värda sitt pris och jag förstod vad alla kritiker gillade. Sen kommer jag tyvärr inte ifrån att böckerna fortfarande är mer spännande så därför tipsar jag om att ta en semestervecka och plöja igenom dem. Du kommer att vara och tänka som Lisbeth – du kommer att vara misstänksam mot det mesta. Som tur är klingar det av efter ett tag.

Titel: Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden & Luftslottet som sprängdes
Författare: Stieg Larssonn
ISBN: 91-1-301408-0, 97-8-9113-01530-9 & 978-91-7001-627-1

måndag 18 januari 2010

# 18 Yoga för alla / Rosamund Bell

Första gången jag testade yoga kände jag mig speciell. Som att jag var utvald. Det var min grej redan från början och entusiastisk köpte jag en yogamatta och en bok om ämnet. Det här med yogamatta förresten, vet inte hur många det är som har sin egen med på passet, men jag blir sjukligt frustrerad om någon ens råkar nudda min matta med så lite som sin lilltå. Just då är mattan min borg och ingen har där att göra. Mattan och jag är liksom ett. I Piteå var det några som fick erfarna hur Yoga-Marie kom fram och fräste ”Gå inte på min matta är du snäll”.

Här i Göteborg har jag nästan aldrig med min egen matta – just nu befinner den sig i Växjö i och för sig, men det är inte riktigt samma yoga som i Piteå. Där utövade jag Iyengar yoga med Kristina Berglund som fantastisk ledare. Här är det vanlig Friskis-Yoga som gäller med Hatha som inspirationskälla. Tidigare har jag inte gillat det, men sedan i lördags är det ett nytt favoritpass igen. Det liknade mitt gamla Iyengar. Boken Yoga för alla visar alla grundläggande men också avancerade övningar. Redskap du behöver är matta, korkkloss och bomullsband, sen är det bara att sätta igång och hitta muskler du inte trodde fanns. Yoga är en skön kontrast till spinning och styrketräning och är glad att jag äntligen hittat ett pass som funkar. Yoga är nämligen väldigt individuellt och vad man gillar är höst personligt.

Titel: Yoga för alla
Författare: Rosamund Bell
ISBN: 91-7711-677-1

söndag 17 januari 2010

# 17 Tillsammans är man mindre ensam / Anna Gavalda

Tänkte att det passade med en roman av något slag när det hittills nästan bara varit ”bra att läsa-böcker” i mina tips. Kommer faktiskt inte ihåg när denna bok införskaffades, troligen på nåt ”Köp 3 betala för 2”-erbjudande från Pocket Shop för några år sedan. Boken trollband mig flera dagar, eller så lång tid som det tog att läsa ut den och jag gillar verkligen hela berättelsen. Sen att det i filmen såg ut exakt som jag föreställt mig gör ju inte saken sämre. Hur som helst, här kanske det ändå passar med ett litet referat, har hållit mig ifrån det tidigare och bara gett exempel på några rader ur böckerna. Men den här boken handlar om städerskan Camille som bor på en vindsvåning i Paris. Hon träffar sina grannar sporadiskt i trappuppgången och det är ungefär hela hennes sociala liv när boken tar sin början. Vindsvåningen är kall och dragig vilket resulterar i sjukdom. En sjukdom som förändrar hennes liv.

Jag gillar bokens omkullkastning av det gamla säget ”Ensam är stark” och visst, den kanske inte är något mästerverk, men har man inget bättre för sig och önskar sig lite världsförbättrande läsning så tycker jag verkligen att boken platsar. Man blir lite mer villig att hjälpa nån också efter att ha läst den.

Titel: Tillsammans är man mindre ensam
Författare: Anna Gavalda
ISBN: 9-100-11-020-5

lördag 16 januari 2010

# 16 Köp inte den här boken / Ann-Christin Gramming

Hösten 2008 stod jag med en examen i handen, en filosofie magister i upplevelseproduktion. Jag jobbade på ett bemanningsföretag och kände att jag lika gärna kunde jobbat med det jag gjorde utan utbildningen. Jag hade plöjt ner en kvarts miljon i studieskulder och kände att den minilön jag kunde kvittera ut varje månad var ett hån. Ett hån mot mina studier. Jag fick den här boken i födelsedagspresent av min sambo och när han köpte den sa kvinnan i butiken ”ska du verkligen köpa den här?”. Han gjorde det och det var skönt. Boken är en blogg i tryck. En blogg om en kvinna som slutade konsumera under ett år, hon fick handla nödvändiga prylar såsom mat och hygienartiklar samt kläder till sina barn. Men nästan bara second hand.

Helt plötsligt blev min egen situation lite roligare – jag kunde ju faktiskt låtsas som att jag tjänade feta pengar men VALDE att inte konsumera. Jag älskar hur saker blir så mycket roligare om vi ägnade oss åt att välja lite mer, lite oftare. Många gånger har vi ett ”måste” liggandes över oss och när man måste något så har man inget val och det säger sig ju självt hur jävla tråkigt det blir att plocka ur diskmaskinen om man måste. Om man inte har något val. Men om jag själv valt att plocka ur diskmaskinen för att jag inte gillar när den är full för då blir det världens diskberg, ja då blir det genaste lite roligare. Det här sista resonemanget är lite taget från Klas Hallberg och Hångla mer, men det fick inte plats då så jag skrev om det nu i stället. Åter till dagens bok: Jag valde helt enkelt att inte vilja konsumera och då kändes det som att vi levde i överflöd. Fortfarande konsumerar vi ytterst sparsamt och hellre kvalitet än kvantitet, vilket oftast blir billigare i längden.

Titel: Köp inte den här boken
Författare: Ann-Christin Gramming
ISBN: 978-91-977109-1-6

fredag 15 januari 2010

#15 Tao enligt Puh / Benjamin Hoff

I bokens pärm står det ”Till Marie julen 2000, från en granne, kontaktperson mm. God Jul önskar Anna”. Det var det året jag var i Kanada som utbytesstudent och firade min första jul utan min familj och föräldrar. Jag hade precis flyttat till en ny familj (man byter några gånger under året) och kände mig allmänt less på tillvaron. Trivdes liksom inte. Julen blev konstig och kändes inte som en jul ska kännas. Boken är så där enkel som bara Taoism kan vara, så okomplicerat och det är snarare konstigt hur vi kan komplicera vår tillvaro så som vi gör. Under intervjun med Nirvan Richter sa han nån gång ”Jag försöker bara leva ett enkelt liv, inte krångla till det så mycket”. Det är verkligen den här boken i ett nötskal. ”Allting, vare sig det är tungt eller lätt, vått eller torrt, snabbt eller långsamt, har sin egen natur inom sig, och den kan man inte våldföra sig på utan att skapa svårigheter” (s. 17). Ja, lite som Lycka! men lite lättare för den är så basal och tar ner läsaren på en nivå som alla kan förstå.

Titel: Tao enligt Puh
Författare: Benjamin Hoff
ISBN: 91-46-14736-5

torsdag 14 januari 2010

Sköna bröst / Lindex

Finns det något finare än bröst? Ja det kanske det finns, men jag tycker att kvinnors bröst är otroligt vackra. Boken fick jag av min bror och svägerska i födelsedagspresent. Jag fyller i oktober, rosa månaden och tillika månaden där bröstcancer-forskningen står i centrum. En kompis kom hem till mig någon gång efter att jag fått boken och utbrast med sitt allra hjärtligaste skratt: ”Marie, du är så rolig för du har såna märkliga böcker i din bokhylla” och syftade på denna och ”Hångla mer”. Ja, nu när ni vet vilka 14 av mina böcker är får ni själva göra bedömningen om de är märkliga eller ej :-) Hur som helst är boken en hyllning till brösten och berättar allt du ville veta och lite till om dessa älskade, ja, meloner, lökar, bomber – kärt barn har många namn!

Titel: Sköna bröst!
Författare: Lindex (plus ett antal skribenter & illustratörer)
ISBN:0-972071-88-2

onsdag 13 januari 2010

Familjens projektledare säger upp sig / Gunilla Bergenstam

Ni skulle bara veta hur många gånger jag lämnat in uppsägningar kring denna roll. Jag gissar att jag heller inte är ensam. Nu har jag gjort det så många gånger att jag börjar inse att det är mitt ansvar att inte från första början ta på mig den om jag inte vill. Precis som att ge sig hän handlar det om att ibland skita i att folk förväntar sig att just du borde ha gjort något. Det kunde lika gärna varit din partner eller din kollega – om det inte är bestämt såklart. Som det här med att skicka kort till nära och kära när de fyller år. Det står inte i några avtal eller protokoll som jag har skrivit på att det är mitt ansvar. Ändå har jag tagit på mig det för att jag tycker det är lite mysigt. Och sen klagar jag över att H aldrig tänker på det. Jag måste erkänna att det är fel av mig. Nåväl, oavsett vilket så är boken rolig och tänkvärd.

Titel: Familjens projektledare säger upp sig
Författare: Gunilla Bergenstam
ISBN: 978-91-37-13217-4

tisdag 12 januari 2010

Beyond branding / Nicolas Ind

- How the new values if transparency and integrity are changing the world of brands

Boken är ytterligare en i ledet som införskaffades under mina fyra studieår i Piteå. Den köptes för att förstå vad det är som händer när man verkligen lever som man jobbar. Alltså att man tar till sig det som företaget/organisationen står för och lever det ut i fingerspetsarna. Såklart är detta en ledarfråga vilket också behandlas i boken. Det är stort, det är fint. Det är också det som gör mig väldigt skeptisk till dagens arbetsmarknad. Lever folk verkligen som de lär? Hotellet jag jobbade på sade sig vara rökfritt. Trots detta sålde vi cigaretter och snus och lät gästerna röka precis utanför entrén. Jag ifrågasatte och möttes av kalla handen: ”Det är en service till gästerna” fick jag till svar. En service till gästerna hade i mina ögon varit att stoltsera med att vi var ett rökfritt hotell och stod för det, hela vägen. Då vinner man respekt. Jag håller inte alltid med människor om allt de tycker eller säger, men är det en genuin åsikt som är underbyggd, kan jag inte annat än respektera. Halvdanna ställningstaganden är jag dock tveksam till. Som ett rökfritt hotell som säljer cigaretter.

Titel: Beyond Branding
Författare: Nicolas Ind
ISBN: 0-7494-4399-5

måndag 11 januari 2010

Städa! / Estrid Bengtsdotter & Lotta Kuhlhorn

Jag älskar när det är rent och snyggt omkring mig. För då kan man inget annat än att stöka ner! Den här boken fick jag av min bror och hans fru när vi flyttade till Piteå (tror jag). Det är nämligen allmänt känt att jag aldrig någonsin höll någon ordning på mitt rum när jag var liten. Jag gjorde gångar in till sängen så folk slapp snubbla. När högen med saker växt tillräckligt skulle jag börja göra en tunnel. Så långt lät dock mamma det aldrig gå. Däremot gav hon mig en halvtimme en gång att ta bort varenda pinal från golvet, det fick inte ligga något på mitt golv när hon kom upp nästa gång. Sagt och gjort, efter en halvtimme var det inspektion av rummet och mycket riktigt, inte en enda sak låg på mitt golv. Allt hade flyttats ut till TV-rummet. Jag hade uppfyllt mammas order och hon kunde inte riktigt säga något. Mitt golv var tvärrent! Den här boken brukar jag i alla fall ta fram när jag vill ha lite extra inspiration. Som vilken macka jag ska göra när jag städat klart, eller vikten av bra städmusik. Nästan alltid efter att jag läst den här boken blir jag inspirerad att göra en storrensning i någon del av lägenheten. Eller dra igång värsta damm-projektet. Det händer också att lägenheten genomgår en flyttstädning fastän att vi bor kvar i den.

Titel: Städa!
Författare: Estrid Bengtsdotter & Lotta Kuhlhorn

ISBN:91-7588-363-5

söndag 10 januari 2010

Konsten att läsa tankar / Henrik Fexeus

Gissar att ni hört talas om Henrik Fexus och hans Hjärnstorm som gick på SVT. Om ni inte har det kan ni köpa den här boken. Om ni har det kan ni köpa den här boken också. Eller låna på närmaste bibliotek går också bra förstås! Jag köpte boken på bokmässan i höstas som present till min sambo. Jag började läsa den före honom men så kom han i fatt mig och vi började läsa varandras tankar vid köksbordet och det sjuka är att det har funkat. Nu kanske det beror på att vi nästintill har varandras hjärnor, men ändå var det tack vare ett tips från författaren som jag lyckades säga H:s mening innan han själv. Det är inget hokus pokus med det Henrik skriver eller gör, bara läsning av det mänskliga kroppsspråket. Ungefär som att vi varje dag läser varandras kroppsspråk och förstår att någon vill sätta sig bredvid dig på bussen utan att den säger något. Fast i den här boken får man gå ett steg längre. Som att härma någon i en intervju för att få den att gilla en själv.

Titel: Konsten att läsa tankar
Författare: Henrik Fexeus
ISBN:978-91-7232-140-3

lördag 9 januari 2010

Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra / Lotta Snickare & Liza Marklund

Ja, eller det finns en särskild plats i helvetet för människor som inte hjälper varandra. Jag har då aldrig förstått varför folk inte kan vara schyssta och hjälpa när de ser eller på annat sätt märker att någon behöver dem. Jag fick den av mamma januari 2006 (min mamma älskar liksom jag böcker och gillar att skriva i dem också – vilket ger dem en speciell plats i min egen historia) och har läst den och delat med mig av den. Den är intressant för att den väcker många frågor, såsom det sociala och genetiska arvet. Hur män och kvinnor reagerar i olika sammanhang. Men boken är också faktafylld och lyfter riktiga, faktabaserade, historier. Det är när jag läser såna här böcker jag undrar om inte allt varit mycket enklare om vi bara fortsatt vara grottmänniskor. Jag tänker väldigt mycket kring dessa frågor och ska inte rabbla upp alla tankar här, för det här är en bokblogg, men en tanke jag känner är viktig att få ner är ändå att jag har konstaterat (även om det finns andra som har gjort det tidigare än jag, så är det skönt att bekräfta för sig själv) att det ÄR skillnad på män och kvinnor, på vårt sätt att jobba, ta hand om tvätt, om våra kära och allt det där. Så. Nu var det sagt. Vad som däremot debatten har hakat upp sig på är vilket sätt som är bättre eller sämre. Måste det vara så? Kan inte båda sätten vara bra? Okej. Här slutar jag denna diskussion, men jag lovar att om du läser boken kommer dina tankar kring jämställdhet och vad som är bra och inte också att dyka upp. Och då vill du dela med dig av de tankarna. Kom ihåg. Jag gör inte anspråk på att ha de rätta åsikterna. Men jag har mina.

Titel: Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra
Författare: Lotta Snickare & Liza Marklund
ISBN:91-642-0164-3

fredag 8 januari 2010

Vad djuren gör när ingen stör / Cornelia Waldersten

Jag tror att den här boken är en av de mest uppskattade i min bokhylla. Den är genialiskt enkel men extremt komplex på samma gång. Författaren skriver på baksidan ”När ingen tittar på utmanar vi oss själva med några märkliga danssteg i hallen eller en vågad grimas framför den smutsiga spegeln./…/ Kanske är vi inte ensamma, kanske gör djuren samma sak när vi inte tittar på?” Ja ni förstår, Cornelia tar några av våra mest älskade djurs främsta attribut och ändrar placering eller funktion och vips finns där långt många fler talanger än vad naturprogrammen någonsin lyckas fånga. Jag gillar enkla saker och den här boken är enkel. Det enda som står i boken är vilket djuret är, sen är det bilder. Fina bilder som man kan kolla på länge. Det bästa är att boken passar ung som gammal. Jag har testat så jag vet!

Titel: Vad djuren gör när ingen stör
Författare: Cornelia Waldersten
ISBN: 978-91-976190-4-2

torsdag 7 januari 2010

Slumpen är ingen tillfällighet / Jan Cederquist

Ibland behöver man uppmuntras och få känna att saker och ting kan hända bara så där. Gissar att det var därför jag fick den här boken av min sambo i födelsedagspresent. Vi har många gånger diskuterat varför vissa saker helt plötsligt händer eller att man har läst en bok som man aldrig tidigare hört talas om och helt plötsligt ser man den över allt. Jämfört med den här bokens berättelser är ovanstående ”slump” inte något som ville säga mig något, men i boken finns ett flertal berättelser om fenomen som omöjligen kunde känna till varandra. Vissa kallar det Gud, andra säger att det är någon yttre kraft. Själv vet jag inte, kanske är världen så komplex så att vi aldrig kommer att förstå den? Boken är söt i vilket fall som helst och man blir påmind om att vissa saker kanske ändå har en mening. Även om man inte kan se det just då.

Titel: Slumpen är ingen tillfällighet
Författare: Jan Cederquist
ISBN: 978-91-7232-057-4

onsdag 6 januari 2010

Upplevelsens materialitet / Tom O´Dell

Jag vet inte om det frångått någon vid den här tidpunkten att jag är utbildad upplevelseproducent?! Oavsett vilket kommer det att komma tips rörande detta ämne i denna blogg och här kommer det första och bästa tipset i ämnet. Boken är uppdelad i flera texter med olika författare. Gemensamt pratar de om allt som finns omkring en upplevelse av något. Exempelvis en stad eller en marknad. Någonstans i boken står det att ett bungy jump inte är så mycket till upplevelse om inte säkerhetslinorna finns. Då är det ett självmord. Om man får tillskriva böcker en personlighet så vill jag säga att den här boken är klok och säger mycket av det jag själv vill säga med att skapa upplevelser för andra. Det finns idag en överrepresentation kring begreppet upplevelse som jag ibland håller på att spy på. Jag önskar ibland att man kikat i den här boken samt i boken som kommer på tips 12 för att förstå vad som händer ”bakom” upplevelsen. Kort sagt undersöks materiella villkor ur olika aspekter, som var och en utgör förutsättning för våra upplevelser.

Titel: Upplevelsens materialitet
Författare: Tom O´Dell
ISBN:91-44-04164-0