måndag 15 februari 2010

# 46 Pulsträning / Camilla Porsman

I dag var jag på spinning puls för första gången. Innan passet får man ett pulsband att sätta på sig runt bröstkorgen. Under spinningpasset ser man sin puls på en tavla framför gruppen och ledaren meddelar ungefär på vilken % av sin maxpuls man ska vara. Kändes på ett sätt enklare än ett vanligt pass, men kanske beror det på att jag inte hade exakt maxpuls inställt?

Jag har tränat med pulsklocka förut, fast under löprundor. Jag tycker det är en fiffig uppfinning men jag har oerhört svårt för att själv motivera mig att ta i lite extra så jag hamnar på 80-85 % av maxpulsen. Då fungerar spinning puls utmärkt - när nya löparskorna är inköpta får jag testa på löprundan igen - kanske har jag mognat något i min pulsträning?

Den här boken läste jag när jag precis fick den. Tror att den följde med någon träningstidning jag köpte när jag blev gymvärd i Piteå. Nu läser jag den igen för att bli påmind om vilket bra mätinstrument mitt eget hjärta är. Boken är extremt lättförståelig och inte tillkrånglad alls. Porsman har ett pedagogiskt språk som gör att till och med soffpotatisen känner sig manad att ta trapporna resten av sitt liv. Ett räkneexempel som återges i boken:

  • En otränad persons hjärta slår ca 75 gånger i minuten. Det blir 4500 slag i timmen eller 108 000 gånger per dag.
  • En vältränad persons hjärta slår ca 55 gånger i minuten. Det blir 3300 slag i timmen eller 79 200 gånger per dag.
  • På ett år kommer då en itränad persons hjärta att ha slagit 10 512 000 fler slag än en vältränad persons. Det är en enorm skillnad i slitage.
Vem har råd att inte konditionsträna undrar jag med dessa siffror?

Titel: Pulsträning
Författare: Camilla Porsman
ISBN: 91-85225-03-7

1 kommentar:

  1. Var på simhallens första puls-spinningpass för nått år sedan. Fick mig ett gott skratt när en av deltagarna hade satt pulsbandet utanpå t-shirten. Inte lätt alla gånger.

    Tänk på att maxpuls varierar med aktivitet. Ex så har jag ca 10-15 slag högre maxpuls vid löpning än cykling.

    / Johan Olsson vilopuls 40

    SvaraRadera